På äventyr: Eksjö hovgård

Precis innan snön kom tog jag med min lilla familj på upptäcksresa i den småländska skogen. Vårt mål var att hitta slottsruinen efter Eksjö hovgård.

Eksjö hovgård har genom historien spelat en spännande roll och anses så viktig att den är avbildad i kommunvapnet för Eksjös grannkommun Sävsjö som ligger några mil söderut. Man tror att den första byggnationen här gjordes redan på 1200-talet och den byggnad som idag finns på platsen byggdes på 1600-talet.

Slottet har haft många ägare under historiens lopp, allt från Sten Sture den yngre som hade det som jaktslott, via fältmarskalker till kopparexploateringsföretag. Nu senast äger kommunen det och det är nu ett populärt besöksmål i Sävsjö.

Ruinerna är helt fantastiska, och trots att vi lyckades välja den blåsigaste dagen på hela hösten så kunde vi njuta av en storslagen utsikt. Stenväggarna är mer än en och en halv meter tjocka på sina ställen. Jag ser framför mig vilka häftiga evenemang man skulle kunna ha här!

Nöjdast av alla var nog ändå prinsessan! Hoppa genom fönster verkade vara favoriten..


Nöjdaste hunden på bästa lekplatsen


Yrke: Slottsvakthund

Vill man läsa mer om slottet kan man göra det hos Riksantikvarieämbetet eller Länsstyrelsen. Eller gör ett eget besök! (Karta)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s