Ståtlig minnessten i Ränneslätt utanför Eksjö

Mitt i skogen en bit utanför Eksjö står en ståtlig minnessten. Jag upptäckte det en dag när vi tog en skogspromenad med Alice. Stenen känns helt random, som att den bara är utställd på en random plats. Men går man en liten bit till så faller sammanhanget på plats, för då ser man Ränneslätts militära övningsfält. Jag funderade på varför den stod där och efter lite sökande upptäckte jag en ganska hemsk historia.

Den 6 mars 1943 hände en olycka på regementet i Eksjö, som sedan har kommit att kallas för en av de värsta olyckorna under beredskapsåren. Sverige låg som bekant i beredskap och regementet i12 i Eksjö var inget undantag.

En solig vårdag, eftermiddagen på lördagen den 6 mars genomfördes på i12 en trupputbildning där man övade med skarpa sprängladdningar. Genom en olyckshändelse utlöstes denna sprängladdning och resultatet var förödande. Elva av de drygt fyrtio männen omkom och till deras minne restes denna sten, på platsen för olyckan.

Mer information om denna historia finns att läsa i boken Oskarshamn under beredskapsåren av Johan Teiffel, som handlar om livet i krigets skugga.

Ränneslätt är ett av Sveriges äldsta militära övningsfält. Det sägs att det användes av Erik XIV redan år 1564, och att det år 1690 blev permanent övningsfält för regementet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s